KomIn Sverige

Mockup av två designs åt KomIn Sveriges app.

Min roll

UI/UX design

Gruppmedlemmar

Arvid Lindvall

Nikki Norberg

Emma Anne Rehnström

Helen Negash Girmazion

Deborah Awe-Cederqvist

Klient

Linda Bradley, KomIn Sverige
Beata Jungselius, KomIn Sverige, Universitetslektor

Tidslinje

3 veckor

Sammanfattning

KomIn Sverige är ett stort samverkansprojekt mellan Folkuniversitet, Appbolaget, Aventus, Foxway, Göteborgs kommun, Göteborgs universitet, Högskolan Väst, Lingio, Sigma Technology, Trollhättans kommun, Vänersborgs kommun och ZoCom. Syftet med projektet är att samverka, vidareutveckla och implementera en digital plattform som stödjer språk och kommunikation i en arbetslivskontext. KomIn Sverige vill utveckla en applikation menad att hjälpa nyinflyttade att komma in i arbetsmarknaden genom att de passivt använder det svenska språket och vänjer sig vid svenska digitala systemet, som BankID. Applikation skall även underlätta direkt vid jobbsökning och integration av tidigare erfarenheter i de svenska systemen.

Uppdragsgivaren Linda Bradley är docent i pedagogik vid institutionen för utbildning, kommunikation och lärande på Göteborgs Universitet. Projektet genomfördes i samband med undervisning på Högskolan Väst. Beata Jungselius, Universitetslektor vid Högskolan Väst, agerade examinator men är även personligen involverad i KomIn Sverige.

Verktyg som användes

Figma.logoCreated using Figma

Figma

Figma användes för att designa och presentera wireframes, mockups och slutgiltig design. Viss kategorisering och visualisering av information skedde även i Figma.

Monday

Monday användes för att få en översikt över projektet. Kanban och Gantt användes främst.

Designprocessen kortfattat

Empathize

Vi började med att utföra en detaljerad intervju med klienten. Allt som sades dokumenteras och kategoriseras. Vi tilldelades även information som klienten hade tillgång till. Denna information gick vi sedan igenom. Gruppen använde Figma för att strukturera upp vad mobilappen faktiskt behöver. Vi grävde djupt i materialet vi hade tillgång till och forskade kring andra appar och webbsidor som kräver hög anpassning för människor, exempelvis Arbetsförmedlingen, CSN och kommunala webbsidor.

Define

Vi skapade en WBS för att få en översikt av vad vi behövde göra. MoSCoW-metoden användes även för att avgränsa och kategorisera vad som måste finnas med och vad som har god möjlighet att inkluderas. Vi skapade en riskanalys för att få en förståelse för problem som kan komma att uppstå under projektets gång. Vi förberedde sedan en Kanban-tavla och ett Gantt-schema i Monday som vi använde utmed hela projektet. Våra förberedelser underlättade och lätt gruppen hålla koll på vad som gjordes och vad som vi behövde göra.

Ideate

När vi var nöjda med Define-fasen gick vi över till Ideate. En mindmap skapades för att bygga på idéer och lösningar. Tankar om AI-integrering, hjälpsamma och lättanvända funktioner, minskad textanvändning och integrationssystem lyftes. Ett system likt simmärken togs upp, ett sätt för användaren att samla och se sina framsteg. Modulära widgets diskuterades även, detta skulle låta användaren prioritera och anpassa appen utefter hens behov. 635-metoden, "Varför, Varför, Varför"-metoden samt Brainstorming nyttjades även i denna fas för att säkerställa och vattentäta våra idéer. 

Prototype 

När vi var överrens om våra idéer och klienten hade godkänt dem påbörjade vi designen av appen. Vi gick igenom flera iterationer och byggde på varandras design. Själva designen skedde i Figma. Vi presenterade våra designer för klienten och fortsatte att arbeta utifrån feedback. Totalt färdigställdes 4 sidor för appen. Hem, framsteg, chatöversikt och chat.

Test

Då vårt uppdrag inte inkluderade testning av designen överlät vi detta steg till KomIn Sverige.

Tekniska funktioner

Mockup av två designs åt KomIn Sveriges app.

AI-integration

AI-integration var viktig utifrån de stora framsteg som gjorts, vi såg det som en lösning och vägvisare för användaren. Målet var att användaren lätt skulle kunna få svar på frågor. Exempelvis frågor gällande appen, språket och Sverige.

Modulär landningssida

Två modulära rutor på landningssidan skulle låta användaren anpassa appen till sina behov. Detta skulle även underlätta vid framtida design. Det låter KomIn Sverige lägga till nya funktioner utan att störa grunddesignen. Alltså kommer användaren inte att bli förvånad för att någon funktion flyttats eller ändrats.

Framstegsträd

Appens design inkluderade en visualisering av framsteg, ett träd där löven representerar milstolpar. Grenarna agerar även som pilar för att visa milstolpens riktning. Tanken är att viktiga integrations element kan bockas av när användaren skaffat exempelvis BankID. Denna funktion är menad att vägleda användaren mot integration i Sveriges digitala system. Andra appar, exempelvis Kivra, skulle kunna samarbeta med KomIn Sverige för att ytterligare underlätta för nyinflyttade.
Mockup av två chat designer åt KomIn Sveriges app.

Chat-översikt

Appen skulle ha chattfunktioner likt Messenger. En översikt med kontakter och nya meddelanden skulle låta användaren lätt se aktuell information från arbetshandledare, organisationer, familj och vänner.

Chat

Själva chatten hölls relativt standard och utnyttjar etablerade visuella konventioner. Detta för att användare med tidigare erfarenhet inte skall avskräckas och för att nya användare skall vänja sig vid etablerade system som används i flertalet chat-appar.

Tack KomIn Sverige

Att få arbeta på ett projekt som KomIn Sverige var mycket givande. Samarbete både inom gruppen men även mellan gruppen och klienten fungerade bra, med ytterst lite friktion. Klienten gav feedback som sedan implementeras utan krockar och var slutligen nöjd med resultatet. Jag ser fram emot att se hur applikationen kommer att se ut när den är färdigställd.

Tack till gruppen

Gruppen jag deltog i samarbetade utan problem och alla fokuserade på projektet och att gruppdynamiken skulle fungera. Under de veckor vi arbetade kom vi närmre varandra och fick ökad förståelse för de olika arbetssätt och kunskaper vi besatt.